Стань на варті свого серця. Міф №1. Холестерин та жири — це зло для серцево-судинної системи.
Холестерин та жири — зло для серцево-судинної системи. Проте це твердження - хибне.
Холестерин — це жироподібна речовина, яка надходить до організму з харчовими продуктами та має низку корисних функцій, зокрема: бере участь в синтезі статевих гормонів і жирних кислот; допомагає утворювати вітамін D.
А шкодить здоров’ю не сам холестерин, а його надлишок. Саме він відкладається у стінках судин, викликаючи атеросклероз — так звані «бляшки», що обмежують або блокують потік крові.
Що призводить до підвищення рівня холестерину?
- Надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м'яса, птиці, молочні продукти високої жирності тощо).
- Продукти із вмістом промислових трансжирів (фастфуд, магазинна випічка, смажені страви, снеки, напівфабрикати).
- Натомість ненасичені жири, що містяться в морській рибі, рослинній олії, авокадо та горіхах, допомагають знижувати рівень холестерину й підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.
- Обирай збалансоване харчування та обов’язково контролюй власний рівень холестерину у свого сімейного лікаря.
А дізнатися про фактори ризику хвороб серця і судин можна на сайті: https://cvd.phc.org.ua/
Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».