Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Як спецпризначинець став головою селищної територіальної громади». Матеріал інформаційного агентства Міністерства оборони України АрміяInform.

Дата: 26.03.2021 16:03
Кількість переглядів: 1534

Фото без опису

 

     АрміяInform продовжує розповідати про ветеранів АТО/ООС, які досягли успіху в цивільному житті й для багатьох колег стали прикладом.

     Цього разу нашим співрозмовником погодився стати голова Ярмолинецької селищної територіальної громади (Хмельницька обл. – Ред.) офіцер (резерву. – Ред.) окремого полку спецпризначення ЗСУ Андрій Шутяк.

     Як стати успішним головою тергромади й які армійські правила варто адаптувати в роботі сучасних чиновників – читайте в нашому матеріалі.

Коли йшов на війну, доньці було лиш два місяці

− Свого часу я вступив до Львівського державного інституту фізичної культури. Під час навчання пройшов підготовку на військовій кафедрі при університеті «Львівська політехніка». Там здобув військово-облікову спеціальність, склав присягу. Здобув вишкіл, потрібний офіцеру десантно-штурмового підрозділу. Там же отримав військове звання лейтенанта, − розповідає Андрій Шутяк.

     За його словами, у березні 2014-го він був депутатом Ярмолинецької райради і мав «бронь».

−Але написав одразу заяву. Де вказав, що попри Закон про місцеве самоврядування, який звільняє від призову депутатів районних рад, добровільно йду до лав ЗСУ, призиваюсь за мобілізацією.Доньці моїй було тоді два місяці, сину – 10 років… Прибув до призовного пункту в Хмельницький і за розподілом потрапив до окремого полку спеціального призначення ЗСУ, − згадує ветеран.

     Він додає, що спочатку їхні підрозділи виїхали охороняти Краматорський і Харківський аеропорти.

− Потім місцем дислокації стало Оріхове… Попервах на Донбасі дико було бачити прапори-триколори, георгіївські стрічки… Надійшов наказ командування: зняти тільняшки. Бо вже пройшла інформація, що за спецпризначенців пропонували грошову винагороду від противника, − ділиться спогадами колишній військовий.

 

Фото без опису

 

Він розповідає, що зі своєї розвідгрупи як командир привів із війни додому всіх живими, хоч і були контужені та поранений.

− Дружині якось сказав, що в мене тепер дві родини: одна − цивільна, друга − військова. Ми досі зустрічаємося з хлопцями, підтримуємо один одного, коли потрібна допомога, − додає ексвійськовий.

«Я не за те, щоб «парєшать», а за те, щоб зробити справедливо»

− У всіх хлопців, які побували на цій війні, загострене почуття справедливості. І для мене це теж важливо. Я не за те, щоб «парєшать», а за те, щоб зробити справедливо. Тому, на мій погляд, я і став головою територіальної громади… Щоб успішно працювати в цьому напрямку, потрібні людяність, професіоналізм, дисципліна, почуття справедливості й колегіальність рішень. Звісно, до обрання головою я знав район і його людей, бо ще до війни був головою райдержадміністрації. І був готовий до такого виклику долі. Нині мені вдалося сформувати сильну фахову команду. До речі, колегіальність рішень я приніс із армії. Там перед проведенням операції кожен з підрозділу мав право голосу в обговоренні всіх деталей. Рішення залишалось за командиром, але висловлювались усі…Тому в нашій громаді немає такого, що десь бракує старост чи не ухвалені бюджети, не проведені тендери на закупівлю харчування шкіл і дитсадків. Нам вдалось відкинути політичні амбіції, пояснити депутатам, що не так важливі кольори їхніх партій, як розвиток нашої громади, − наголошує голова Ярмолинецької селищної територіальної громади Андрій Шутяк.

 

Фото без опису

 

     Він зазначає, що їхня громада співпрацює із територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (колишніми військкоматами. – Ред.) у напрямках мобілізації, тероборони.

− Окрім цього, на території громади є дві військові частини. Ми, наприклад, через обласний бюджет завершуємо реконструкцію котельні, яка працює на альтернативних видах палива й опалює одну з військових частин. Ця ж котельня дає тепло і школі, що поруч. У територіальній громаді є держпідриємство «Лісове господарство», яке виробляє дерев`яну щепу. Відповідно, ми порахували й побачили, що економічно це вигідно – опалювати на щепі…У одній з частин є музей під відкритим небом. Туди їздять на екскурсії наші школярі. Також погодили з командиром частини встановлення смуги перешкод для тренувань.Тепер там, окрім школярів, можуть займатися і строковики з частини. Бо доти частина такої смуги не мала, − зауважує голова громади.

     Він стверджує, що якщо проводять у Ярмолинцях масові заходи до Дня захисника України, то громада військовим надає продукти, аби можна було організувати польову кухню для місцевих громадян.

− Взагалі, у співпраці військових і громади головне – комунікація. Ми маємо знати про проблеми армійців, щоб можна було, виходячи з ситуації, розуміти, чим допомогти, − запевняє голова громади


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень