Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

80-ті роковини початку масових розстрілів у Бабиному Яру

Дата: 29.09.2021 08:35
Кількість переглядів: 1022

     29 вересня – 80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру. Це день пам’яті жертв одного з найжахливіших символів Голокосту – масових розстрілів мирного населення, вчинених нацистами під час окупації Києва у 1941-1943 роках в урочищі Бабин Яр.

Фото без опису

     Бабин Яр – це застереження про небезпеку ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною або іншими ознаками.

 

Факти про трагедію в Бабиному Яру

1. Почалося все з оголошення

 «Наказ усім жидам міста Києва і околиць зібратися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 год. ранку на ріг вул. Мельникова – Дегтярівської (біля кладовища). Усі повинні взяти із собою документи, гроші, білизну та інше. Хто не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний...» Такі оголошення українською, російською та німецькою мовами 27-28 вересня 1941 року з’явилися на огорожах і стовпах по всьому Києву.

      2. Спочатку вбили пацієнтів психіатричної лікарні

Перший розстріл у Бабиному Яру відбувся 27 вересня 1941 року – вбили 752-х пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка була розташована безпосередньо біля Яру.

     3. Терор тривав 2 роки

Масові розстріли тривали 5 днів, з 29 вересня до 3 жовтня 1941 року. Потім протягом двох років окупації у Бабиному Яру розстрілювали та ховали інших жертв гітлерівського терору – українських націоналістів, ромів та радянських військовополонених.

     4. За хвилину вбивали 40-45 осіб

За німецькими документами (звіти каральних підрозділів), у перших два дні масових розстрілів було вбито 33 тисячі євреїв. Чимало євреїв не пішли до Бабиного Яру, переховуючись у знайомих. На початку жовтня окупанти влаштували масовий обхід квартир. Євреїв, яких знаходили, вантажівками доправляли до Бабиного Яру і вбивали.

     5. Наймолодшій жертві було 3 дні, найстаршій – 103 роки

     6. У Бабиному Яру загинув 621 український націоналіст

     Зокрема тут обірвалося життя української поетеси, члена Організації українських націоналістів Олени Теліги та її чоловіка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень