Ярмолинецька селищна рада
Хмельницька область Хмельницький район

80-ті роковини початку масових розстрілів у Бабиному Яру

Дата: 29.09.2021 08:35
Кількість переглядів: 1053

     29 вересня – 80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру. Це день пам’яті жертв одного з найжахливіших символів Голокосту – масових розстрілів мирного населення, вчинених нацистами під час окупації Києва у 1941-1943 роках в урочищі Бабин Яр.

Фото без опису

     Бабин Яр – це застереження про небезпеку ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною або іншими ознаками.

 

Факти про трагедію в Бабиному Яру

1. Почалося все з оголошення

 «Наказ усім жидам міста Києва і околиць зібратися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 год. ранку на ріг вул. Мельникова – Дегтярівської (біля кладовища). Усі повинні взяти із собою документи, гроші, білизну та інше. Хто не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний...» Такі оголошення українською, російською та німецькою мовами 27-28 вересня 1941 року з’явилися на огорожах і стовпах по всьому Києву.

      2. Спочатку вбили пацієнтів психіатричної лікарні

Перший розстріл у Бабиному Яру відбувся 27 вересня 1941 року – вбили 752-х пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка була розташована безпосередньо біля Яру.

     3. Терор тривав 2 роки

Масові розстріли тривали 5 днів, з 29 вересня до 3 жовтня 1941 року. Потім протягом двох років окупації у Бабиному Яру розстрілювали та ховали інших жертв гітлерівського терору – українських націоналістів, ромів та радянських військовополонених.

     4. За хвилину вбивали 40-45 осіб

За німецькими документами (звіти каральних підрозділів), у перших два дні масових розстрілів було вбито 33 тисячі євреїв. Чимало євреїв не пішли до Бабиного Яру, переховуючись у знайомих. На початку жовтня окупанти влаштували масовий обхід квартир. Євреїв, яких знаходили, вантажівками доправляли до Бабиного Яру і вбивали.

     5. Наймолодшій жертві було 3 дні, найстаршій – 103 роки

     6. У Бабиному Яру загинув 621 український націоналіст

     Зокрема тут обірвалося життя української поетеси, члена Організації українських націоналістів Олени Теліги та її чоловіка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь