Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ ТРИМАЄ ГУМАНІТАРНИЙ ФРОНТ ТА ДОПОМАГАЄ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ЗСУ

Дата: 06.12.2022 14:06
Кількість переглядів: 310

Фото без опису

Напередодні професійного свята - Дня місцевого самоврядування - про роль самоврядних органів у непростих умовах воєнного стану - розмова із секретарем Ярмолинецької селищної ради Аллою Садлій.

- Алло Iванівно, пригадуючи перші дні повномасштабної війни, переглядаючи уже більше 9 місяців роботи в умовах воєнного стану, як можна охарактеризувати діяльність Ярмолинецької селищної ради?

- Ми, як і усі українці, несподівано опинились в іншій реальності. Для усіх це було важко, а для нас - особливо, тому що наш голова громади Андрій Васильович Шутяк  як офіцер військового оперативного резерву І черги, з першого дня війни був мобілізований та у складі ЗСУ став на захист рідної землі, так само як і його заступник Денис Анатолійович Головко. Але попри все, потрібно було швидко адаптуватись до усіх викликів, які з'явилися, переформатувати роботу та діяти. Що допомагало? Передусім, це колегіальний спосіб прийняття рішень, командна робота та злагодженість у діях. Таким чином, починаючи із 24 лютого робота Ярмолинецької селищної ради спрямована на забезпечення стабільної життєдіяльності територіальної громади, задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб, допомогу Збройним Силам України.

Користуючись нагодою, хочу адресувати слова щирої вдячності усім небайдужим жителям громади, керівникам підприємств, установ та організацій, суб'єктам господарювання, нашим сільгоспвиробникам, депутатському корпусу ради, своїм колегам, волонтерським об'єднанням, котрі з першого дня війни включитись у спільну роботу, накопичуючи ресурс для потреб військових та вимушених переселенців, котрі все більше прибували до нашої громади, рятуючись від війни. Мова йде, передусім, про забезпечення харчуванням, предметами першої необхідності, житлом. Така робота триває досі. Окремо хочу сказати про підтримку військових формувань, для яких наша громада є місцем постійної дислокації, хоч наразі вони захищають Україну на різних напрямках фронту. Селищною радою прийняті спеціальні Програми підтримки цих частин, з допомогою яких є можливість поліпшити побутові умови, зміцнити їх матеріально-технічний стан. Старостати та жителі сіл надавали й продовжують надавати допомогу в організації харчування.

Так само щомісячно формуються гуманітарні вантажі, які відправляються у зони бойових дій, надаємо допомогу і населенню деокупованих територій, зокрема Харківської, Запорізької, а от нещодавно і Херсонської областей. Активно і постійно працює Гуманітарний центр Ярмолинецької селищної ради, де завдяки співпраці із багатьма вітчизняними та міжнародними благодійними організаціями відбувається підтримка внутрішньо переміщених осіб. У нас їх налічується 817 осіб, в тому числі 265 дітей. Днями ми зустрічали людей, які прибули до нас із звільненої Херсонщини, наразі намагаємося ефективно облаштувати їх побут.

- Разом з тим вирішувалися й актуальні питання життєдіяльності громади…

- Так, усе відбувалося паралельно. І тут особливо хочеться акцентувати на підтримці нашого комунального підприємства "Комунальник-2011". Найперше, погашено борг із виплати заробітної плати працівників підприємства, поповнено його статутний фонд, що дозволило оновити матеріально-технічну базу: придбати глибинні насоси, сміттєвоз, тріскоподрібнювач, трактор та напівпричіп-асенізатор.

Ми продовжуємо впроваджувати проєкт із роздільного збирання твердих побутових відходів. Черговий раз було придбано металеві та сітчасті (для ПЕТ-пляшок) контейнери. Поки що вони встановлені лише у центрі громади - смт Ярмолинці, але й у селах громади є запит у жителів на встановлення таких контейнерів - тобто населення готове до розподілу відходів.

На черзі - об'єкти водопостачання. Зокрема, завершення будівництва водогону у селі Кадиївка, є значні напрацювання у забезпеченні водою селища та сіл громади. На перепоні - пріоритетність фінансування бюджетних видатків, визначена відповідними Постановами Уряду, що не дозволяє здійснення капітальних видатків, у тому числі для будівництва водогонів.

Уже із серпня ми розпочали реалізовувати заходи із енергозбереження та підготовки до опалювального сезону. Було виділено кошти на заміну вікон та покрівель ряду навчальних закладів громади, зокрема Новосільського ЗЗСО І-ІІІ ст., Ярмолинецького Будинку дитячої та юнацької творчості та Соколівського ЗЗСО І-ІІІ ст., Ясенівської гімназії, здійснюються роботи із реконструкції котельні Новосільського ЗЗСО І-ІІІ ст. На жаль, ряд капітальних проєктів ми змушені були "заморозити" через труднощі їх фінансування згідно вимог обслуговування казначейських видатків.

З цієї ж причини не здійснюються капітальні ремонти доріг. Але ми виділяємо фінансування на утримання вулично-дорожньої мережі, що дозволяє у належному стані зберегти дороги комунальної власності. Більше сотні вулиць у Ярмолинцях та селах громади оновились або ж невдовзі будуть оновлені завдяки проведеним поточним ремонтам.

Для нас важливо, що Ярмолинецька громада є учасницею ІІ етапу Ініціативи "Громада, дружня до бізнесу. Інструменти сприяння бізнесу в громадах" - Активізація інвестиційного потенціалу громади. У громаді наявне релоковане підприємство з м.Харків, працюємо над тим, щоб залучити їх більше. Ефективно працюють наші підприємства агропромислового комплексу, вони були і залишаються надійним підґрунтям подальшого розвитку Ярмолинеччини. Відбулася активізація підприємницької діяльності мережевих об'єктів торгівлі та послуг у зв'язку із прибуттям в громаду значної кількості внутрішньо переміщених осіб.

- Алло Iванівно, усі ми зіштовхнулися, як Ви сказали раніше, із новою реальністю і з новими викликами. Найперше, це облаштування об'єктів укриття, в тому числі і на підприємствах та установах, які надають послуги населенню…

- Так, щоб забезпечити нормальну життєдіяльність таких установ в умовах воєнного стану, укриття на випадки повітряних тривог необхідні. Для облаштування сховищ здійснено ряд заходів.

Щодо навчальних закладів, то наразі у громаді здійснюється змішане навчання. Школи, у яких готові укриття, працюють офф-лайн, а де є проблеми, поки що вчаться дистанційно. Тим часом ми шукаємо усі наявні можливості для того, щоб школярі сіли за парти там, де це можливо. Це ж стосується дитячих садочків - майже завершено роботи із облаштування укриття у дошкільному закладі "Калинка" у Ярмолинцях, уже виділено кошти для сховища у Ярмолинецькому ЗЗСО І-ІІІ ст. №1, обладнано укриття і у КНП "Ярмолинецька багатопрофільна лікарня".

Гарно у нас працює система оповіщення, створено з цією метою Телеграм-канал, інформація постійно розміщується на офіційному сайті Ярмолинецької селищної ради.

Багато зроблено по забезпеченню заходів пожежної безпеки у закладах освіти громади, на теренах області ми з цього питання знаходимось у числі кращих. Разом із тим, дбаючи про здоров'я наших земляків, докладено ресурсів для оновлення та осучаснення матеріально-технічної бази наших медзакладів. Так, для КНП "Ярмолинецька багатопрофільна лікарня" придбано нову рентгенсистему, апарат ШВЛ, обладнання для реанімації хворих та проведення лабораторних досліджень. Для Ярмолинецького Центру ПМСД закуплено медичне обладнання для амбулаторій ЗПСМ.

- Діють і Програми, щодо соціального захисту населення…

- Звичайно, у нас діють місцеві Програми, які дають можливість надавати різні види допомог нашим жителям. Їх є вісім, усі вони - соціального спрямування. Найперше, це можливість надати матеріальну допомогу землякам на лікування у розмірі від 2 до 5 тис.грн. З початку року такою можливістю скористалась 51 особа. Діє у нас і програма "Піклування", яка спрямована на допомогу особам, які отримали інвалідність внаслідок війни, у яких є діти-інваліди.

Працюємо ми і над проблемами насильства в сім'ях, надаємо адресну допомогу на проїзд учасникам бойових дій, чорнобильцям, особам та дітям з інвалідністю, допомагаємо коштами на поховання осіб, які не працюють, не перебувають на обліку у Центрі зайнятості та не отримують пенсії

На жаль, через російську агресію маємо втрати земляків на фронтах. Звістки про те, що наші героїчні воїни-земляки повертаються додому на щитах - найболючіші, найважчі для усіх жителів Ярмолинеччини. Їм ми завдячуємо можливістю трудитись, жити, дихати, а перед їхньою пам'яттю та їхніми родинами прихиляємо коліна та голови. Саме так ми усією громадою проводжаємо у Вічність наших Героїв, стоячи на колінах. Бо кожна втрата для нас - це неймовірний біль. Щоб хоч якось полегшити цей біль для родин наших загиблих воїнів, селищною радою було прийнято Програму, яка передбачає підтримку родин на поховання наших Героїв.

- Останнім часом Україна, у тому числі Ярмолинеччина переживає проблеми із обмеженням електропостачання через масовані ракетні удари країною-агресором. Тому ще один серйозний виклик - спроможність переживати можливі блекаути протягом зими. Чи готова до цього Ярмолинеччина?

- Ми активно готуємося до таких відключень, щоб навіть у таких екстремальних умовах забезпечити роботу критичної інфраструктури. Передусім, уже виділено кошти для придбання генераторів для КП "Комунальник-2011", КП "Теплокомуненерго", навчальних закладів, медичних  та соціальних установ.

У Ярмолинцях діє три Пункти незламності - у приміщеннях Ярмолинецької селищної ради, місцевого підрозділу ДСНС,  Ярмолинецького держлісгоспу, де при потребі можна зігрітись, зарядити мобільний телефон, випити гарячого чаю. Ми віримо, що разом ми - сила, і дбаючи про кожного, обов'язково здобудемо перемогу над окупантом.

- Хотілося б завершити наше інтерв'ю на оптимістичній ноті…

- Звісно, тому що наша віра і незламність підтримує нас протягом цих страшних місяців російської агресії проти України. Ще раз щиро хочу подякувати усім, хто тримає наполегливою працею гуманітарний фронт. Це працівники бюджетних установ та жителі громади, які допомагають в організації харчування військових, волонтери, які невтомно трудяться допомагаючи ЗСУ та тим, чий дім забрала війна.

Усі разом - допомагаємо один одному і переможемо! Обов'язково. А усіх своїх колег - команду працівників Ярмолинецької селищної ради, депутатський корпус, членів виконавчого комітету ще раз вітаю із прийдешнім професійним святом - Днем місцевого самоврядування. Перемоги і процвітання Україні та нашій Ярмолинецькій селищній територіальній громаді.

- Дякую за розмову. Iз прийдешнім святом Вас.

Розмову вела Алла ГУМЕНЮК.

Інтерв’ю було розміщене в газеті «Вперед» №48 від 01.12.2022 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень