Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Ярмолинецької селищної ради на 2024-2026 роки

Дата: 18.04.2024 10:45
Кількість переглядів: 92

                                                       Фото без опису

Найменування організатора громадського обговорення:

Ярмолинецька селищна рада.

Громадське обговорення проводиться відповідно до законодавства України: Стаття 143 Конституції України.

Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 103 Бюджетного кодексу України.

Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти: початкові школи, гімназії ( крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 25 Закону України «Про освіту».

Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

 Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники). Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства. Розвиток мережі закладів освіти громади забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради. Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради. Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

Стаття 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують: початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти; гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти; ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти. Початкова школа функціонує як окрема юридична особа, або як структурний підрозділ гімназії. Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи. Як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти відповідно до Закону України від 15.07.2021 № 1658-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», рішення сорок дев’ятої сесії восьмого скликання Ярмолинецької селищної ради від 12.04.2024 року № 13 «Про затвердження Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Ярмолинецької селищної ради на 2024-2026 роки» (додається).

Врахування думки жителів територіальної громади щодо реорганізації, зміни типу, ліквідації закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості. Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти громади відбуватиметься поетапно, шляхом вивчення перспектив розвитку учнівського контингенту та реорганізації закладів, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти. А саме, створення мережі старшої профільної школи – ліцеїв, які забезпечать умови індивідуальної освітньої траєкторії учнів для поглиблення ними знань, можливості самостійного вибору та професійної орієнтації. Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти - дуже важлива реформа, яка стосується інтересів дітей та їх гарантованого права на доступ до якісної освіти. Базова школа називатиметься гімназією, а старша профільна - ліцеєм. При створенні ліцею враховується матеріально-технічна база закладу, забезпеченість кадрами, стан доріг, потужність закладу освіти, тощо.

З метою забезпечення належної профільної середньої освіти  на території громади, зорієнтованої на освітні потреби, нахили, здібності здобувачів освіти, до  2027 року  на території громади буде створено 1 ліцей - з 2-3 паралелями 10-12 класів. Це Ярмолинецький ліцей № 1. Проєктна потужність закладу розрахована на 1176 місць, навчається 765 учнів. Забезпечено належне та безпечне підвезення учнів до закладу та назад згідно потреб.

З травня 2024  року  Новосільський ЗЗСО I-III ступенів та Шарівський ЗЗСО I-III - не будуть здійснювати набір учнів до 10 класів, а станом на 1 вересня  2025 року – будуть реорганізовані у гімназії. Савинецька гімназія - ліквідація до 01.09.2025 року.

Очікувані результати:

- створення ефективної, доступної і спроможної мережі початкових шкіл та гімназій; відповідність фактичної наповнюваності класів закладів загальної середньої освіти розрахунковій наповнюваності;

- поліпшення якості загальної середньої освіти в цілому;

- створення ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням територіальних особливостей та демографічної ситуації;

- здійснення заходів щодо приведення типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до вимог чинного законодавства;

- прогнозування підвищення якості освіти та економічної ефективності функціонування закладів освіти;

-сприяння покращенню доступу дітей і молоді до якісної освіти незалежно від місця проживання; забезпечення варіативності освітніх послуг з урахуванням індивідуальних запитів учнів, зокрема осіб з особливими освітніми потребами, обдарованої молоді;

 - забезпечення концентрації й ефективного використання матеріальних, кадрових та фінансових ресурсів громади для підвищення ефективності освітнього процесу.

У результаті впровадження Плану мережа закладів загальної середньої освіти громади має перейти на новий рівень, який супроводжуватиметься істотними позитивними змінами в її організації і змісті, вимогам суспільства, особистісним запитам громадян, потребам ринку праці. Згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту» остаточний перехід до нової мережі має відбутися у 2027 році, коли учні «Нової української школи» вступатимуть до 10 класу.

Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників

Громадське обговорення буде проходити у формі електронних консультацій з 18 квітня 2024 року по 18 квітня 2025 року (включно).

До участі в обговоренні запрошуються усі мешканці Ярмолинецької селищної  ради.

Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма для подання пропозицій (зауважень)

Адреса: площа 600-річчя Ярмолинець,1 32100 селище Ярмолинці Хмельницька область. email: yarmolyntsi.osvita@ukr.net

Строк подання пропозицій (зауважень) – з 18 квітня 2024 року по 18 квітня  2025 року. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені та адреси особи, яка їх подає. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Прізвище та імя особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

 - Руслана ГАВРИЛЮК, начальник відділу освіти Ярмолинецької селищної ради.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному веб сайті Ярмолинецької селищної ради.

Громадське обговорення відбудеться 23.04.2025 р. о 10.00 год. за адресою: Хмельницька область, селище Ярмолинці,  вул. Центральна 14, поверх 2.

 

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Ярмолинецької селищної ради на 2024-2026 роки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень