Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

100 днів на посаді Ярмолинецького селищного голови: що встигла зробити команда Андрія Шутяка

Дата: 18.03.2021 08:47
Кількість переглядів: 3374

     18 березня минає 100 днів з часу офіційного виконання службових обов'язків селищним головою Андрієм Шутяком. Датою вступу на посаду вважається день проведення першої сесії селищної ради після місцевих виборів. Це було 9 грудня 2020 року.

 

Фото без опису

 

     Про перші результати діяльності та пріоритети в подальшій роботі Андрій Васильович поділився із читачами газети "Вперед" під час інтерв'ю.

 

- Андрію Васильовичу, якими були перші 100 днів Вашої роботи? Які основні завдання  Ви ставили перед собою  і чи вдалось їх виконати?

- Ці 100 днів були нелегкими, напруженими, але те, що планувалося, переважно виконано. Розпочинали із формування кадрової політики. Нам вдалося залучити до роботи у громаді фахових працівників. Дуже добре, що законодавство України дало нам можливість переводити на рівнозначні посади у селищну раду фахівців із колишньої РДА. Тому нам вдалося максимально швидко сформувати фінансовий орган, інші управлінські структури і ми змогли призначити тимчасово виконуючих обов'язки і зареєструвати всі відділи та установи, які необхідні були для роботи нашої громади. Нам вдалося сформувати бюджет - швидко, фахово і без зауважень з боку департаменту фінансів ОДА.

- З якими першими проблемами зіштовхнулися?

- Були, звісно, і проблеми. Найперше, це те, що на час початку нашої роботи не були проведені тендерні закупівлі електроенергії та природного газу, а також продуктів харчування для закладів освіти по усій ОТГ. Попередня селищна рада не могла їх проводити для усіх населених пунктів, які доєдналися до Ярмолинець. Але ми знайшли вихід, провели тендер і не зірвали початку опалювального сезону для навчальних закладів, а також забезпечили харчування для дошкільнят та учнів загальноосвітніх шкіл. Друге, на що із самого початку змушені були спрямувати зусилля - це формування сильного комунального підприємства, бо одного трактора та однієї сміттєвої машини далеко недостатньо для обслуговування усієї території ОТГ. Тому фактично вирішено питання придбання трактора "Білорус МТЗ - 82/1 із механізмом для розсипання піску, причіпом із можливістю навантаження 6,5 тонн, відвалом, а також екскаватора, який буде надавати послуги, в тому числі і населенню та, звісно, працювати для потреб комунального підприємства. Кошти на це виділено рішенням останньої сесії селищної ради і ми уже готуємося до участі у тендерних закупівлях техніки. Досвід інших громад, зокрема Чемеровецької та Новоушицької, який ми вивчали, показує, що саме комунальне підприємство, яке оснащене технікою, реально заробляє, бо техніка працюватиме і на комерційній основі, згідно калькуляції, тобто на замовлення жителів ОТГ. Згаданим громадам значно легше було формувати автопарк комунальних підприємств, бо вони об'єднались раніше і купували машини, трактори за рахунок інфраструктурної субвенції. Наша біда, вкотре повторюю, що Ярмолинецька ОТГ, не об'єднавшись добровільно хоча б у 2016 чи 2017 році, втратила більше 60 мільйонів гривень цієї субвенції. Але час не повернеш, тому маємо працювати в умовах самовиживання, грамотно спрямовуючи власні кошти. Скажу більше, у нас діятиме два комунальних підприємства: "Благоустрій громади", що займатиметься власне благоустроєм та проблемами сміття та існуюче раніше "Комунальник-2011", яке візьме на себе проблеми водопостачання та водовідведення.

- Які ще напрями вдалось "запустити"?

- Різні. Для інформування людей про роботу селищної ради та швидкого зворотного зв'язку уже працює інформаційний сайт громади. Прийнято біля двох десятків Програм, в тому числі про надання допомоги важкохворим жителям у розмірі 5 тис. грн. один раз на два роки. Є Програми, які стосуються учасників бойових дій, пільгових категорій, а також оздоровлення дітей та інші. Кожна із них обговорювалась на комісіях із залученням фахівців, а головне, програми фінансуються у межах того, як дозволяє бюджет, а, отже, програми - дієві.

Важливо, що маємо гарну взаємодію із депутатським корпусом обласної ради, зокрема, із членами фракції "За конкретні справи". Це стосується так само надання матеріальної допомоги із депутатського фонду на лікування важкохворим, працюємо у напрямку контролю та сприяння виділення коштів із обласного бюджету на прокладання водогонів у межах ОТГ.

- Андрію Васильовичу, давайте про проблему водопостачання поговоримо детальніше, адже багато населених пунктів громади потерпають від нестачі води у колодязях і мають потребу прокладання водогонів.

- Так, проблема існує і ми будемо її вирішувати. Цьогоріч ми будемо співфінансувати будівництво 3-ї черги водогону у с. Савинці, планується будівництво зовнішніх мереж питного водогону по вулицях Соборна, Гвардійська, Героїв України, Шевченка, Побережного у селі Сутківці, три черги водогону у Кадиївці, заплановано роботи у Москалівці. Є уже виготовлені проектно-кошторисні документації та відповідні експертизи. Роботи здійснюватимуться згідно із обласною Програмою "Питна вода" із співфінансуванням з бюджету громади.

- Знаю, що заплановано уже початок поточного ремонту зовнішніх електромереж вуличного освітлення  у центрі Ярмолинець.

- Вірно, плануємо замінити світильники на енергозберігаючі led лампи. Тут пріоритет - освітити центральні вулиці селища, а потім іти далі, в тому числі і у селах.

Але є на сьогоднішній день багато звернень від людей стосовно комунальних доріг. Отже, в цьому напрямку також працюємо з райавтодором щодо ямкового ремонту по старостатах після зимового періоду.  У Ярмолинцях плануємо капітальний ремонт вулиці Шевченка, а саме тротуари. Проектанти уже були, тому вивчаємо нюанси. Зокрема, при ремонті тротуарів передбачаємо двосторонню велосипедну доріжку - від стадіону і до центру. Передбачається і дещо осучаснене озеленення. Старі дерева із потужною кореневою системою, яка підриває покриття доріг і тротуарів, будуть зняті, натомість висадимо або туї колоновидні, або клени канадські шарові. Ці дерева  декоративні, гарно виглядають та не наносять шкоди вуличному покриттю.

- Андрію Васильовичу, актуальними залишаються долі об'єктів, капітальні ремонти чи реконструкції яких були розпочаті та залишилися незавершеними.

- Це теж - у найближчих планах. За сприяння народного депутата України від нашого округу Олександра Володимировича Гереги ми очікуємо субвенції із держбюджету, яка виділяється під Програму  соціально-економічного розвитку територій у сумі 2,5  млн. грн. Ці кошти будуть спрямовані на завершення ремонтних робіт спортзалу №2  Ярмолинецького ЗЗСО №1, а саме на шатрове перекриття даху, заміну підлоги та інші внутрішні роботи, щоб якнайшвидше  відновити діяльність цього спортзалу. Інший проект - Центр культури та дозвілля. Там уже проведено утеплення та капітальний ремонт  фасаду, а тепер необхідно провести заміну даху. На ці роботи буде спрямована теж  частина цих коштів. Центр  реабілітації дітей-інвалідів, де виконано уже 85% робіт, теж потрібно  завершити. Наразі ми уточнюємо витрати, бо виникли питання, які не були враховані раніше. Сподіваюсь,  усе буде завершено.

- Зовсім недавно, коли внаслідок інтенсивних снігопадів потрібно було швидко провести розчистку доріг, відчутною виявилась співпраця із суб'єктами господарювання на території громади. Як розвиватиметься надалі така співпраця?

- Така співпраця для нас є важливою, необхідною у різноманітних напрямках на усій території громади. Це, насамперед, роботи по благоустрою. Наразі за зверненням старостів  сіл ведеться робота із паспортизації полігонів твердих побутових відходів. От коли буде не вистачати власних засобів для вивезення сміття, будемо залучати техніку суб'єктів господарювання. З ними будуть укладені відповідні угоди.

- А які бачення розвитку базових сфер: освіта, медицина, культура?

- Стосовно медицини, вважаю цю галузь пріоритетною. Наша мета - зберегти нашу лікарню. Мова йде про КНП "Ярмолинецька багатопрофільна лікарня", бо реально бачимо проблеми і розуміємо, що наших людей, які хворіють і потребують лікування, ніхто і ніде не чекає. Тому маємо забезпечити лікарню усім необхідним і будемо всіляко сприяти роботі закладу. У цьому питанні маємо підтримку і депутатського корпусу.

В освітянській сфері будемо розвивати і впроваджувати по усіх закладах національно-патріотичне виховання. Щодо збереження мережі, то є питання демографічної ситуації. Тому мова йде  про оптимізацію освітніх закладів, де немає перспективи розвитку у частині наповненості. Це Кадиївська загальноосвітня школа та Ярмолинецький технологічний ліцей. Звичайно, усім дітям мають надаватись якісні освітні послуги та буде забезпечено підвіз до найближчих навчальних закладів. У даному випадку мова йде про шкільний автобус, який буде підвозити учнів із Кадиївки до Ярмолинецької школи №2.

До закладів культури теж є питання. Наразі ми вивчаємо ситуацію щодо їх оптимітизації. Мова йде не про те, щоб закрити, а щоб зберегти, забезпечити їх роботу, але при цьому не створювати надмірного навантаження для бюджету. Тобто, якщо заклад є, він має працювати. Розглядаємо інтеграцію сільських клубів та бібліотек, залежно від кожної окремо взятої території. Але якщо заклад культури відкривається один раз на кілька років, коли проходять вибори - таке неприпустимо. Використання бюджетних коштів буде жорстко контролюватися.

- Словом, головне - зроблено. Тобто розставлено пріоритети, створено  команду та розпочато дії щодо реалізації проектів. Успіхів Вам у роботі та щиро дякую за інтерв'ю.

-  І Вам дякую.

 

Розмову вела Алла Гуменюк. Фото Віктора Широкого.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень