Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

18 травня – Міжнародний день музеїв

Дата: 18.05.2021 16:29
Кількість переглядів: 740

     Музеї – це ті місця, де можна зустрітися з минулим, побачити сьогодення та зазирнути в майбутнє. Саме тут ми знайомимося із важливими історичними подіями і постатями, дізнаємося більше про свій край, свій народ, гортаємо важливі сторінки історії.

Фото без опису

     18 травня відзначають Міжнародний день музеїв. При Ярмолинецькій селищній раді діє Історичний музей. І саме цей день є приводом для підвищення обізнаності про те, наскільки музей є важливим у розвитку суспільства. Тому відділ культури, туризму та релігій селищної ради в особі начальника Ірини Бойко та головного спеціаліста Сергія Галяса, директор КЗ «ЦКД» Вадим Загранюк, директор Ярмолинецької центральної бібліотеки Альона Слободян та бібліограф-краєзнавець Зоя Дереш завітали у музей, щоб привітати директора Історичного музею Катерину Шклярук з Днем музеїв, з днем народження та виходом у декрет.

Фото без опису

       Історичний музей – це концентрат спогадів, життів, моментів, поглядів, знань та випадковостей, які супроводжують наше містечкове життя.  

      Довідково: «Ярмолинецький історичний музей» розміщений в монастирі для монахів ордена бернардинів. Будівництво було розпочате в 1761 році генералом Павлом Старжинським та споруду довершували інші, бо генерал, залізши в борги, змушений був відпродати помістя верткому Войцеху Мархоцькому. Справами Войцеха Мархоцького зацікавився польський король. 10 листопада 1781 року король, проїжджаючи до Кам’янця-Подільського, зупиняється в скромному будинку розбагатілого поміщика. І з цього візиту господар мав користь: в 1787 році містечко одержує королівську грамоту на право проведення тут торгів і ярмарків. Цей документ послужив поштовхом для його економічного піднесення. У 1792 році дане приміщення служило костелом бернардинців. У 1832 році тут знаходилася православна церква. Наприкінці 19 століття та на початку 20-го століття споруда використовувалася як житло для гусарів царської армії. Пізніше приміщення передали на освіту. До недавніх років тут розміщувалася майстерня Ярмолинецького професійного ліцею. З 2013 року знаходиться комунальний заклад «Ярмолинецький історичний музей».

Фото без опису

     Його директор – Катерина Сергіївна Шклярук – проведе екскурсію, розповість про музейні експонати. Можна побачити і архівні документи, і унікальні фотографії, і археологічні знахідки, і предмети побуту, і роботи майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, які розповідають про історію краю та його мешканців. Щороку музейна колекція поповнюється різними матеріалами, в сучасних реаліях – речами бійців та волонтерів, які брали участь у бойових діях на сході України тощо.

     У музеї є макет замку, який був збудований у 1445 році Олександром Ходком. Замок був більший за розміром, мав форму чотирикутника. На стінах стояли гармати. Одну з них під час розчисток розвалин замчиська викопано в 1823 р. На ній був герб Ярмолинських. Але гармата не збереглась.

     Також в музеї проводяться тематичні заходи, уроки історії, розповіді про окремі цікаві музейні експонати з їх демонстрацією, зустрічі з цікавими людьми, проводяться різноманітні майстер-класи.

     Пізнавати історію свого краю – вельми потрібна і корисна справа. Тому, аби відчути дух історії, послухати про історію містечка, радимо завітати до нашого місцевого музею, за адресою: смт Ярмолинці, вул. ПУШКІНА, буд. 2.

Фото без опису

Підготувала Ольга Басун


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень