Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпритульні тварини – проблема створена людиною

Дата: 16.08.2021 11:36
Кількість переглядів: 6401

Фото без опису

   Міжнародний день безпритульних тварин проходить щорічно у другій декаді серпня. В Україні не існує статистики щодо кількості безпритульних тварин.

   Для успішного вирішення будь-якої проблеми необхідно, перш за все, встановити причини її виникнення.  Звідки ж беруться безпритульні тварини?  Відповідь начебто, зрозуміла – цуценята та котенята народжуються на вулиці від безпритульних собак та кішок. З цим важко не погодитись, проте це лише частина відповіді. Господарі позбавляються від своїх, раніше улюбленців, яких завели, не подумавши як слід. Дитині закортіло мати собаку - пухнастий колобок виріс, потребує уваги, прогулянок, а виявляється, що дитина не готова, а дорослі не мають часу. Добре, якщо люди підійдуть до ситуації відповідально і будуть шукати нових господарів. Але часто тварина опиняється на вулиці, поповнюючи ряди безпритульників.

   Як можна зарадити цій ситуації?  Тварину можна брати додому, лише ретельно зваживши свої можливості. Середній вік життя собаки або кішки – близько 10 років. Це не іграшка, яку можна в будь-який час відкласти у бік, а жива істота, що потребує крім матеріальних, й інших витрат, зокрема чимало уваги та Вашого часу. Чи готові Ви в найближчі 10 років свого життя будувати плани, зважаючи на потреби нового члена сім’ї? Чи не є бажання завести кудлатого друга черговою примхою? Якщо Ви впевнені в тому, що собака або кішка має стати частиною Вашого життя, і врешті решт стаєте господарем тварини, запам’ятайте головний принцип поводження з нею – відповідальність.

   Особливої уваги заслуговує питання розмноження.  Якщо Ви власник породистої тварини, що має племінну цінність, це одна справа. Тварина зареєстрована в клубі, і координацією цих питань займаються фахівці.  Якщо ж Вашим улюбленцем є просто чудовий безпородний друг, найкращим виходом для Вас та для нього стане його стерилізація. Звісно, можна просто контролювати тварину в «небезпечний» період, проте це потребує додаткових зусиль з Вашого боку. Отже, безпритульні тварини не з’являються із повітря, за їх появою на вулицях завжди стоїть людська легковажність чи безвідповідальність. Тому звертаємось до жителів нашої громади з прохання дотримуватись Правил утримання собак, котів та інших тварин. Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, проводиться відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (далі – Закон).

   Згідно ст. 16  Закону: «Регулювання чисельності  диких  тварин  і   тварин,   що   не утримуються  людиною,  але  перебувають  в  умовах,  повністю  або частково  створюваних  діяльністю  людини,  здійснюється  методами біостерилізації  або біологічно обґрунтованими методами,  а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії».

   Відповідно до п. 4 ст. 24 Закону: «Для забезпечення вилову та тимчасової ізоляції  собак,  котів та  інших домашніх тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та  поводження  з  тваринами  в  населених  пунктах відповідно до місцевих  програм  регулювання  чисельності  тварин  у   населених пунктах».

  Український досвід показує, що притулки для тварин можуть існувати у вигляді благодійних організацій, комунальних підприємств або ж домашніх притулків. Діяльність притулків в Україні регламентується рядом документів, як то: Про затвердження Положення про притулок для тварин, Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог до утримання тварин у притулках. 

  Тварин безпритульних на вулицях стане менше, за умов:

  • Має бути комплексний закон, який зобов’яже всю країну діяти за певними принципами. Закони мають працювати, механізми мають бути відпрацьовані.
  • В обов’язковому порядку має бути реєстрація домашніх та бездомних тварин, соціальна реклама – в обов’язковому порядку, популяризація стерилізації, популяризація того, щоби брали тварин із притулків, не викидали тварин, популяризація гуманного та відповідального ставлення до тварин із боку громадян.

Як жити нам в нашій молодій громаді вирішувати нам. На даний час в громаді не має жодного із видів притулків для бездомних тварин.   

   Селищною радою неодноразово розглядалось питання поводження з безпритульними тваринами. Самостійно вирішити дану проблему селищна рада не може через недостатність коштів у місцевому бюджеті.

   Щодо послуг з відлову тварин (вилов, транспортування, стерилізація, післяопераційне утримання, кліпсування та повернення на місце вилову безпритульних тварин або розміщення у притулку) середня вартість по Україні на одну тварину залежить від багатьох факторів, та коливається від 400-500 грн. до декількох тисяч гривень.

   Чому в європейських країнах майже немає бездомних тварин?

   У більшості європейських країн неможливо придбати тварину на ринку чи в крамниці. Для цього є притулки. А в деяких країнах для розведення тварин необхідно отримувати ліцензію, якщо власники хочуть виводити певну породу.

   За тваринами у притулку навіть існують черги, а в певних випадках їх беруть із притулків інших країн. При цьому майбутній власник виплачує закладові кошти, які були витрачені на догляд тварини.

  Тварин стерилізують в обов’язковому порядку і рекламують тих, хто залишився у притулку. До того ж усі тварини зареєстровані і мають електронні чипи.

 В Україні з 4 серпня 2017 року набув чинності Закон про посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень