Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Косогірці вшанували пам’ять місцевого уродженця польського поета Мавриція Гославського

Дата: 06.10.2021 11:03
Кількість переглядів: 1227

      5 жовтня село Косогірка сонцем і жовтогарячими барвами осені вітало гостей, які завітали сюди на незвичний захід – краєзнавчу імпрезу. Захід приурочили до річниці з дня народження Мавриція Гославського.

Фото без опису

     «Співець краси і героїки Поділля». Так літературознавці кажуть про польського поета і фольклориста Мавриція Гославського (1802 – 1834). Його ім’я донедавна було відомим лише вузькому колу шанувальників поезії та краєзнавцям. Та кілька років тому на малій батьківщині поета у с. Косогірці (колишньому містечку Фрампіль) з’явилася меморіальна дошка з ім’ям славного уродженця села.

Фото без опису

     Наступного 2022 року, коли відзначатиметься 220-річчя від дня народження Мавриція Гославського, у с. Косогірці планується провести тематичний літературно-мистецький фестиваль. Є також ідея створення в рідному селі поета музею, що сприятиме популяризації його творчості. До речі, у Косогірський старостат уже передають експонати для музею, отже, ідея цікава й актуальна.

Фото без опису

     Як завжди, усе починалося із задуму кількох ентузіастів, а разом із тим із сумнівів та скепсису, якими часто зустрічають нові ідеї. Однак цьогорічна краєзнавча імпреза в с. Косогірці засвідчила, що люди готові об’єднуватися довкола цікавих мистецьких заходів. Представники місцевого самоврядування й громадської організації Об’єднання поляків Ярмолинеччини «Єдність», краєзнавці, музиканти, перекладачі, літератори, бібліотечні працівники, мешканці с. Косогірка – зібрання було неформальним, присутні вільно ділилися думками й ідеями. Окрім власне літературного й краєзнавчого аспекту, на заході йшлося також саме село Косогірку, яке має значний культурний і туристичний потенціал. Відкривати і розвивати його і покликані такого роду зустрічі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень