Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури за 2021 рік

Дата: 24.01.2022 15:54
Кількість переглядів: 409

Фото без опису

     Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури упродовж 2021 року вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захисту конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів громадян та держави в суді.

     Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.

     Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування

    Упродовж 2021 року зареєстровано 179 кримінальних правопорушень, що на 46,7% менше, ніж за аналогічний період 2020 року (336) при загальнообласному показнику -2,9%.

      За вказаний період на 61,8% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (66 проти 173). Цей же показник вище загальнообласного (9,4%).

     Із числа облікованих 6 правопорушень або 9,1% (по області 3%) є особливо тяжкими.

     На 84% зменшилась кількість тяжких правопорушень, питома вага яких становить 12% (по області 30,5%).

     В Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 16 нетяжких злочинів та 30 проступків, що менше у порівнянні з минулим роком на 38,5 % та 23,9% відповідно.

     Всього, упродовж 2021 року прокурорами Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 697 кримінальних провадженнях, які розслідувалися піднаглядними органами поліції.

     За цей період закінчено розслідуванням – 277 кримінальних провадження (39,7 %) від загальної кількості.

     Скеровано до суду з обвинувальними актами 63 провадження, у т.ч. з угодами (11 кримінальних провадження), або  22, 7% від закінчених.

     За результатами досудового розслідування у кримінальних провадженнях встановлено збитків на загальну суму 252 тис грн, з яких відшкодовано 233 тис грн або 92 %.

     Відносно неповнолітніх упродовж 2021 року розслідувалось 1 кримінальне провадження, яке скеровано до суду.

     Спостерігається динаміка на зменшення кримінальних правопорушень вчинених неповнолітніми з 4 кримінальних правопорушень у 2020 році до 1 у 2021 році.

     В ході здійснення процесуального керівництва, слідчим надано 61 письмову вказівку, скасовано 8 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, виявлено 8 випадків укриття від обліку працівниками поліції злочинів та проступків.

 

Підтримання публічного обвинувачення в суді

     Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.

     Прокурорами підтримано обвинувачення у 52 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 30 обвинувальних вироків.

     До прикладу, Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури в суді доведено вину 47-річного жителя м. Хмельницький, який обвинувачувався у вчиненні ряду крадіжок з магазину.

      Досудовим розслідуванням та вході судового розгляду стороною обвинувачення в суді повністю доведено винуватість особи у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст.185 Кримінального кодексу України (таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно).

     За результатами судового розгляду Ярмолинецьким районним судом постановлено обвинувальний вирок, згідно якого обвинуваченому призначено реальну міру покарання у виді 4 років 6 місяців позбавлення волі.

     Також, за принципової позиції Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури обвинуваченого  у незаконному придбанні, виготовленні та зберіганні наркотичного засобу у великих розмірах без мети збуту судом засуджено за ч. 2 ст. 309 КК України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 34 000 гривень.

     На рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 1 апеляційну скаргу стосовно 3 осіб на вирок суду першої інстанції, яка на даний час перебуває на розгляді  суду.

 

Протидія корупції

     Прокуратурою, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться активна робота з протидії корупційним проявам.

     Вживаються заходи з організації діяльності у сфері запобігання та протидії адміністративно караній корупції.

    Так, за участі прокурорів Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури  у 2021 році  судом розглянуто 2 протоколи про вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією та 2 осіб визнано винними у вчиненні таких правопорушень та на них накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу.

 

Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

За відповідний період Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури під час здійснення повноважень щодо нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 9 вказівок, спрямованих на усунення порушень вимог законодавства.

     За результатами розгляду вказаних документів порушення закону усунуто, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 особу.

    Окрім того, упродовж 2021 року прокурорами забезпечено участь при розгляді 25 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків, 73 справ щодо зміни, продовження та припинення заходів медичного характеру.

 

Представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом

     З метою захисту інтересів держави Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури у 2021 році заявлено 8 позовів на суму 404 тис грн, у тому числі з питань захисту інтересів дітей 2 позови на суму           54 тис грн.

     В 2021 році задоволено судами 5 позовів на суму 334 тис грн,  за результатами розгляду 3 позовних заяв розмір орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення збільшено від 50 до 100 разів.

     Реально виконано позовів на суму майже 1,4  млн грн, повернуто 8 земельних ділянок площею 32 га.

     В ході представництва інтересів держави розпочато 2 кримінальних провадження в сфері земельних відносин, за результатами розслідування яких до суду направлено обвинувальні акти.

     Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній сфері.

     З цих питань Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури заявлено 2 позовних заяви  на суму 210 тис. грн.

     Актуальною проблемою у цій сфері є незаконна повторна безоплатна приватизація земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для потреб ведення особистого селянського господарства. Такі факти неправомірного заволодіння земельними ділянками мали місце на території Ярмолинецької та Солобковецької об’єднаних територіальних громад.

     У 2021 році до суду пред’явлено 1 позовну за таким фактом незаконної передачі понад 2 га земель.

     Також за 2 фактами незаконної  повторної приватизації  земельних ділянок сільськогосподарського призначення до суду з обвинувальними актами  скеровано 2 кримінальних провадження. 

     Активізовано роботу з виявлення та реагування на факти використання земель державної та комунальної власності із заниженням розміру орендної плати у зв’язку із непроведенням або застосуванням застарілої (неактуальної) їх нормативної грошової оцінки.

     Орендодавці (органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування) неналежним чином використовують свої повноваження щодо внесення відповідних змін до договорів оренди землі, що спричиняє мільйонні збитки місцевим бюджетам.

     У   2021 року виявлено 6 чинних договорів  оренди земель державної та комунальної власності сільськогосподарського призначення загальною площею понад 124 га, що розташовані за межами населених пунктів, де визначений у договорах розмір нормативної грошової оцінки земельних ділянок не відповідає даним порталу всеукраїнської нормативної грошової оцінки. Як наслідок, бюджети територіальних громад недоотримують значні кошти.

      На сьогодні завдяки вжитим прокуратурою заходам, спрямованим на врегулювання таких спорів, та за результатами розгляду 3 позовних заяв,   орендарями  у ході судового розгляду в добровільному порядку збільшено щорічний розмір орендних платежів на 92  тис. грн. щорічно.

     Активно здійснюється представницька діяльність у сфері державної та комунальної власності.

     Так, у ході реалізації функції представництва інтересів держави в суді встановлено порушення вимог законодавства щодо не вжиття органами  місцевого самоврядування заходів щодо визнання спадщини на об’єкти нерухомого майна відумерлою.

До Ярмолинецького районного суду направлено 2 заяви про визнання права власності на 2 об’єкти  нерухомого майна, вартістю 140 тис. грн., з яких 1 розглянуто та задоволено,  право власності на житловий будинок оформлено за територіальною громадою.

 

Стан інформування суспільства про роботу прокуратури

     З метою інформування суспільства про результати діяльності працівниками окружної прокуратури області здійснено 29 виступів.

     Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання захисту економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.

     При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратур.

 

Керівник Хмельницької

окружної прокуратури                                                                          Юрій ВИСОЦЬКИЙ

 

Вікторія Корєхова  (03853) 21581;

Ірина Ананьєва  (03853) 21581;

Вікторія Гуменна  (03853) 21581.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень