Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З МОЛИТВОЮ ДО БОЖОЇ МАТЕРІ

Дата: 27.07.2022 14:04
Кількість переглядів: 523

     У Соснівці відбулась соборна Божественна Літургія на честь ікони Божої Матері "Троєручниця".

     25 липня, коли у Православ'ї вшановується ікона Божої Матері "Троєручниця", у храмі села Соснівка відбулась урочиста Божественна Літургія, яку очолював благочинний      Ярмолинецького округу та настоятель цього храму о.Миколай (Ковалик). Така подія відбулась не випадково. Адже саме у цьому храмі зберігається старовинна ікона Божої      Матері "Троєручниця" невідомого автора, яку рятували місцеві жителі від комуністичного режиму, коли грабувалися та руйнувалися церкви. Зокрема соснівчанка Текля Боднар переховувала Святиню у своєму домі, а потім заповідала берегти ікону своїй доньці Антоніні Олійник. Жінка дотримувалась прохання матері. Через роки разом уже із своєю донечкою Аліною Оксанюк передали образ Пресвятої Богородиці знову до храму, коли він був відновлений для Богослужінь. Таким чином, жінки однієї родини врятували старовинну ікону і сьогодні до неї приходять та приїздять із інших місць числені віряни, щоб поклонитися Матері Божій та попросити у неї заступництва у скорботах і бідах.

     Жителі села говорять і про зцілення за молитвами біля ікони, тому її вважають Чудотворною. І це не дивно. Бо саме створення цієї ікони пов'язане із епізодом із життя преподобного Іоанна Дамаскіна. Він написав три трактати на захист шанування ікон і направив їх імператорові Візантії Леву ІІІ Ісавру. Той розлютився, але нічого не міг зробити, тому що Іоанн не був підданим його імперії, а жив у Дамаску та був міністром при дворі Халіфа. Щоб перешкодити Іоанну писати праці на захист ікон, імператор вдався до наклепів. Іоанна відсторонили від посади та покарали, відсікши кисть правої руки, яку повісили на міському майдані. Через деякий час Іоанн отримав відсічену руку і, зачинившись у себе, приклав кисть до руки і став молитись перед іконою Богородиці. Згодом він заснув, а прокинувшись, виявив, що рука приросла. У подяку за зцілення Іоанн приклав до ікони зроблену зі срібла руку. Третя рука стала відтворюватися на багатьох копіях цієї ікони, що отримала найменування "Троєручниця".

     Сьогодні списків ікони Божої Матері "Троєручниця" існує багато. Але ікона, яка чудом вціліла та зберігається у Соснівці, є особливою. Навіть для людини не конче досвідченої в іконописі помітний талант майстра, який вкладав у зображення і хист, і віру та душу так щиро, що, здається, сама Матінка Божа благословила його на таку працю та на те, щоб люди звертались до ікони за зціленням.

     Тому звершити спільну молитву того дня прийшли до храму не лише соснівчани, а й жителі різних населених пунктів Ярмолинецької громади, дехто приїхав з обласного центру та інших міст. Разом із о.Миколаєм на Літургії співслужили о.Павло, благочинний Городоцького округу, о.Андрій, благочинний Хмельницького округу, отці Степан (Городоччина), Іван (Москалівка, Коритна, Волудринці, Кадиївка), Ігор (Скаржниці, Солобківці), Василь (Правдівка, Вербка, Пасічна, Вербка Мурована), Володимир (Соколівка, Антонівці, Баранівка).

     Після завершення Божественної Літургії перед заквітчаною іконою відбувся Молебень до Пресвятої Богородиці, звучала і спеціальна молитва іконі Божої Матері "Троєручниця". Возносилися прохання за мир в Україні, за здоров'я усіх захисників та захисниць України, медиків, волонтерів та усіх християн.

     Духовенство разом із мирянами здійснили обхід навколо храму із  Чудотворною іконою на захист села та усіх людей.

     Опісля на подвір'ї храму відбулася скромна трапеза - солодке частування для усіх присутніх на святі.

     Старші жителі села охоче ділилися спогадами про храм до комуністичної руйнації та про ікону Божої Матері "Троєручниця", яка і тоді збирала біля себе вірних на щиру молитву та була їхнім надійним оберегом.

      Розповідали і про ще одну Богородичну ікону, яку називали Дівочою. У великі свята її виносили із храму дівчата та тричі робили обхід. Такими спогадами поділилась соснівчанка Любов Василівна Цуцуловська.

     Історія ікони "Троєручниця" та Соснівської церкви загалом є цікавою, але досі недослідженою. Тому вона, безперечно, є неоціненним скарбом Ярмолинецького краю, який потребує додаткового вивчення, історичних розвідок, збору спогадів та переказів тих, хто знає чи пам'ятає минувшину.

     А такі свята будуть, в тому числі, приводом для популяризації і села, і храму, як історичної пам'ятки і, звісно, Чудотворної ікони Божої Матері "Троєручниця", яка молитовно гуртує, підкріплює та захищає усіх, хто звертається до неї із відкритим серцем та щирою молитвою.

     Алла ГУМЕНЮК. Фото авторки.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень