Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Результати діяльності Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури за І півріччя 2022 рік

Дата: 26.07.2022 08:36
Кількість переглядів: 306

Фото без опису

     Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури упродовж І півріччя 2022 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих ними збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.

 

 І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування

      Упродовж І півріччя 2022 року зареєстровано 100 кримінальних правопорушень, що на 13% менше ніж за аналогічний період 2020 року (113) при загальнообласному показнику -29,9%.

      При цьому за вказаний період на 23,2% збільшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (43 проти 53). Цей же показник вище загальнообласного (-15,7%).

      Із числа облікованих 3 правопорушення, або 7,3% є особливо тяжкими (по області 5%). Їх кількість у порівнянні із аналогічним періодом 2021 року збільшилась на 50%.

     У 2, 1 раз з кількість тяжких правопорушень, питома вага яких становить 41, 5 % (по області 36,1%).

     В Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 9 нетяжких злочинів, що менше у порівнянні з вказаним періодом 2021 роком на 22.2 %

     Збільшилась кількість облікованих проступків з 21 до 22  та становить 4,5%

     Упродовж І півріччя 2022 року Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 383 кримінальних провадженнях, що розслідувалися піднаглядними органами поліції. За цей період закінчено розслідування у 100 кримінальних провадженнях (26,1 %) від загальної кількості.

     Скеровано до суду з обвинувальними актами 27 кримінальних проваджень, у т.ч. з угодами 4, або 14,8 %.

     За результатами досудового розслідування встановлено збитків на загальну суму 577, 72 тис грн, з яких відшкодовано 280, 86  тис грн, або 48, 6 %.

     Упродовж І півріччя 2022 року відносно неповнолітніх розслідувалось 1 кримінальне провадження, яке з обвинувальним актом направлено до суду.

     Незмінною залишилась динаміка щодо кримінальних правопорушень вчинених неповнолітніми (по 1 за І півріччя 2021 року та І півріччя 2022 року).

      Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.

 

II. Протидія корупції

     Прокуратурою, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться робота з протидії корупційним проявам.

      До прикладу, до суду спрямовано обвинувальний акт в кримінальному провадженні  за ч. 2   ст.191 КК України за фактом  зловживання службовим становищем   начальником відділення  поштового зв’язку, яка  будучи службовою особою, умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи  суспільно- небезпечний характер своїх дій, діючи з єдиним  злочинним умислом на заволодіння чужим майном , у період часу з 20.05.2020 ро 26.05.2020 заволоділа грошовими коштами Акціонерного товариства «Укрпошта» в сумі 139 888 грн 36 копійок, чим заподіяла майнової шкоди на вказану сум.

     За результатами досудового розслідування до суду спрямовано 2 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях про злочини у бюджетній сфері та з питань земельних правовідносин.

      До прикладу, до Ярмолинецького районного суду направлено обвинувальний акт за фатом вчинення жителькою с. Москалівка Хмельницького району Хмельницької області, щодо вчення нею кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.191 КК України, яка  при зверненні до управління соціального захисту населення Ярмолинецької районної державної адміністрації з заявою та декларацією про доходи та майновий стан осіб від 17.01.2020 щодо призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям надала недостовірну інформацію щодо розміру заробітної плати чоловіка  та відсутності доходів сина у вигляді заробітної плати.

     Внаслідок цього, вказана особа незаконно отримала державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям в сумі 23,2 тис.грн.

     Вироком Ярмолинецького районного суду затверджено угоду про примирення та призначено покарання 200 годин громадських робіт.

III. Стан законності у сфері кримінального судочинства

     Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.

    Прокурорами підтримано обвинувачення у 24 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 7 вироків.

    До прикладу, за публічного обвинувачення Ярмолинецького відділу Хмельницької окружної прокуратури суд визнав винним 18-річного хлопця у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України).

     Подія трапилась у листопаді минулого року.

     Після застілля зі своїм дядьком юнак вирішив піти до односельчанина, який нібито вкрав в нього телефон.

     Після заперечення потерпілим цього факту, хлопець вдарив 53-річного чоловіка більше 20 разів кулаками в обличчя.

    Внаслідок нанесених травм потерпілий помер на місці.

     Вироком Ярмолинецького районного суду молодика засуджено до 7 років 2 місяців позбавлення волі.

     Також, упродовж вказаного періоду задоволено 1 апеляційну скаргу на незаконне рішення суду першої інстанції у кримінальному провадженні.

 

IV.    Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

    За відповідний період Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури під час здійснення повноважень щодо нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 6 вказівок, спрямованих на усунення порушень вимог законодавства.

     За результатами розгляду вказаних документів порушення закону усунуто, скасовано 1 акт, що не відповідав вимогам чинного законодавства.

     Окрім того, упродовж 2021 року прокурорами забезпечено участь при розгляді 25 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків, 47 справ щодо зміни, продовження та припинення заходів медичного характеру.

 

V. Представницька діяльність на захист інтересів держави

    З метою захисту інтересів держави Ярмолинецьким відділом Хмельницької окружної прокуратури впродовж І півріччя 2022 року заявлено 8 позовів на загальну суму 364,5 тис. грн. 2 позови на загальну суму 232,0 тис грн судами задоволено.

    Забезпечено виконання рішень суду на суму  6,5  тис грн та внесено 2 скарги на бездіяльність державних виконавців, які розглянуто та задоволено.

    Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній сфері.

    Вжитими заходами вдалось припинити схему протиправного отримання земельної ділянки у приватну власність поза передбаченими законодавством прозорими процедурами.

     До прикладу, до Ярмолинецького районного суду скеровано позовну заяву  в інтересах держави в особі Ярмолинецької селищної ради   за фактом набуття  фізичною особою у приватну власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, вартість якої становить 120 тис. грн. за наказом ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області, який мав в наявності  інформацію про включення вказаної земельної ділянки  до переліку земельних ділянок державної форми власності, право оренди на які  пропонується передати  на земельні торги.

   Актуальною проблемою   є несвоєчасне вжиття територіальними громадами заходів щодо визнання спадщини відумерлою на об’єкти нерухомого мана.   

    Так, рішенням Ярмолинецького районного суду задоволено заяву про визнання спадщини відумерлою, після смерті особи, яка складалась з двокімнатної квартири, розташованої в см. Ярмолинці, вартість якої становить майже 200 тис. грн.  

    Активізовано роботу з виявлення та реагування на факти використання земель державної та комунальної власності із заниженням розміру орендної плати у зв’язку із не проведенням або застосуванням застарілої (неактуальної) їх нормативної грошової оцінки.

    Орендодавці – органи місцевого самоврядування   неналежним чином використовують свої повноваження щодо внесення відповідних змін до договорів оренди землі, що спричиняє   збитки місцевим бюджетам.

    Упродовж звітного періоду до суду підготовлено та скеровано 3 позовні заяви про внесення змін до договорів оренди земель сільськогосподарського призначення з метою збільшення розміру орендної плати та відповідно надходжень до місцевих бюджетів.

    Представницька діяльність на захист інтересів держави (у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству)

    Упродовж І півріччя 2022 року при здійсненні представницької діяльності у сфері ювенальної юстиції Ярмолинецьким відділом  Хмельницької  окружної прокуратури до суду заявлено 2 позовні заяви, які розглянуто та задоволено в повному обсязі.

    Особливу увагу прокурорів зосереджено на захист інтересів держави з питань оформлення правовстановлюючих  документів на земельні ділянки, які використовуються дошкільними навчальними закладами   

     Зокрема, Ярмолинецьким відділом окружної прокуратури подано 2 позови про визнання протиправною бездіяльність сільських рад та зобов’язання вчинити певні дії щодо виділення бюджетних коштів на розробку проектної документації на земельні ділянки, які використовуються дошкільними навчальними закладами.

     Завдяки вжитим заходам представницького характеру, сесією Ярмолинецької селищної ради виділено грошові кошти на  замовлення проектів землеустрою на вказані земельні ділянки.

     За результатами судового розгляду позови задоволено, рішення суду виконано, служби у справах дітей створено.

 

VI.    Розгляд звернень громадян

     За відповідний період 2022 році до Ярмолинецького відділу окружної прокуратури надійшло та розглянуто 14 звернень, з яких 1 звернення з питань досудового розслідування задоволено.

     Майже половину від усіх звернень, що надійшли в прокуратуру, направлено в інші відомства для вирішення (6 звернень).

     Із загальної кількості 4 звернення надійшли до Ярмолинецького відділу окружної прокуратури з питань досудового розслідування (1 задоволено), інші стосуються питань інших сфер діяльності (10 звернень).

     Питома вага звернень з питань досудового розслідування становить 28, 5 % з числа вирішених звернень та від загальної кількості звернень, що надійшли до Ярмолинецького відділу.

 

VII.   Стан інформування суспільства про роботу прокуратури

     З метою інформування суспільства про результати діяльності окружної прокуратури працівниками здійснено 38 виступів.

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.

    При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень