Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

5 жовтня в приміщенні Ярмолинецької центральної бібліотеки відбулася година пам’яті, приурочена 220-ій річниці від дня народження Мавриція Гославського.

Дата: 06.10.2022 09:52
Кількість переглядів: 239

 

     У 2012 році до 210-ої річниці від дня народження Мавриція Гославського в селі Косогірка, уродженцем якого є поет, було відкрито пам’ятну Дошку. Ініціаторами відкриття стали голова Ярмолинецького польського громадського об’єднання «Єдність» Генріх Качуровський та поет, на той час журналіст тижневика «Вперед» Борис Фурман.

    Ім’я Мавриція Гославського у нас на Поділлі, як і в Україні загалом, досліджено в наукових колах мало, але воно добре відоме полякам. Був час, коли його думку «Був би я орлом»(«Думка у вигнанні») поляки виконували як гімн свого народу. Історична поема «Поділля», написана М. Гославським у 1826 році, і досі є найкращою поемою про наше Поділля.

    Рішенням сесії Ярмолинецької селищної ради від 20 січня 2022 року поточний рік у Ярмолинецькій громаді було оголошено Роком Мавриція Гославського». У громаді було заплановано провести цілу низку різнопланових культурно-літературних заходів. Але війна внесла свої корективи, на жаль, не все із запланованого вдалося реалізувати. На початку року був оголошений конкурс читців «Поетами оспівана земля», приурочений творчості М. Гославського. У конкурсі  взяла участь Жанна Олійник, членкиня Хмельницького осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», членкиня літературного клубу «Автограф». На святі вона зачитала власний вірш.

     Усі заходи, приурочені великому поетові, співцю нашого Поділля, висвітлювалися в місцевому тижневику  «Вперед». Своїми враження від свята поділилася директорка видання «Вперед» Алла Гуменюк. 

    Підбила підсумки свята та виступила із заключним словом начальниця відділу культури, туризму та релігій Ярмолинецької селищної ради Ірина Бойко. 

    У с. Косогірці до пам’ятної Дошки поетові цього дня було покладено квіти.

    Інформаційні матеріали та світлини Ярмолинецька центральна  бібліотека

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень