Рекомендації для населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із підтопленням (затопленням)
У зв'язку з весняним водопіллям на річках, що протікають територією Хмельницької області, та рясними опадами в Україні, в результаті підтоплення та забруднення джерел децентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних колодязів) присадибних ділянок, господарських дворів, в тому числі — вигрібних ям, надвірних вбиралень, гноєсховищ, існує ризик спалаху інфекційних захворювань, повʼязаних з водним фактором передачі збудника інфекції. Щоб запобігти епідемічним ускладненням рекомендуємо:
– не використовувати для пиття, приготування їжі та для господарських потреб воду із забруднених джерел водопостачання;
– для приготування їжі та пиття – використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
– обовʼязково дотримуватись правил особистої гігієни;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити кип’яченою водою, потім обдати окропом. Для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обовʼязково застосовувати термообробку.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно виконати низку заходів:
– колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та провести санацію колодязів, провести попередню дезінфекцію (визначається обʼєм води в криниці та проводиться її знезараження); з колодязя повністю відкачують воду, потім проводять чистку дна і стінок від намулу, бруду, сміття та випадкових предметів і, у разі необхідності, ремонтують; остаточну дезінфекцію (знезаражують поверхню стінок криниці, чекають, доки вона повністю наповниться водою до звичайного рівня, після чого ще раз знезаражують воду). Лише після таких заходів проводять лабораторне дослідження якості води та дають або не дають дозвіл на її споживання для пиття та приготування їжі.
– у домоволодіннях, житлових і громадських будівлях та спорудах різного цільового призначення необхідно провести очищення територій, підвалів, приміщень від мулу і сміття та здійснити їх дезінфекцію;
– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети), в разі переповнення водою, спорожнити та продезінфікувати дезінфекційним засобом;
– провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо), перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см.
Що робити при неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах?
- потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.
- зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов'язково позначити бірками з позначеннями «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас.
Зверніть увагу, що воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
- Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип'ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.
Більше рекомендацій за посиланнями
Ярмолинецьке відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України» Завідувач Пронак П. А.