Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прощання із загиблим воїном Миколою Лисом

Дата: 04.08.2023 09:00
Кількість переглядів: 146

У перший день серпня на Ярмолинеччині попрощалися із загиблим воїном Миколою Лисом. Захисникові було 55 років.

Ще навесні минулого року громаду сколихнула звістка про те, що наш земляк ярмолинчанин Микола Лис, боєць 3 окремої танкової Залізної бригади, зник безвісти на Харківщині. Тоді на Слобожанщині точилися жорстокі бої з російськими загарбниками.

У мирному житті Микола Лис був завгоспом у Ярмолинецькій дитячо-юнацькій спортивній школі. Свою справу знайшов ще в молоді роки. Юнаком відслужив в армії, після повернення зі служби пішов працювати завгоспом. У Ярмолинецькій дитячо-юнацькій спортивній школі останніми роками працював під керівництвом директора школи Віталія Хоптяра, із яким вони були однодумцями як у питаннях спортивного виховання, так і у питанні відповідальності за свою країну.                                                     

Уперше на захист України від російського вторгнення Микола став ще у 2015 році. Був учасником АТО, виконував завдання командування на Донеччині. У 2016 році повернувся з військової служби. Роботи для нього – людини відповідальної, чесної, яка вміла працювати на результат, – завжди вистачало. Продовжив працювати у спортивній школі. Своїми вміннями та руками послужив також храмові Православної Церкви України, що неподалік його будинку: коли була потреба допомогти у вирішенні господарчих справ – був безвідмовним.

Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року вже наступного дня чоловік прийшов у військкомат. Казав, що не може стояти осторонь і дивитися, як «діти гинуть». Він був досвідченим бійцем, побратими, часто значно молодші, називали його «дядя Коля», шанували, дослухалися. Служив у складі 3 окремої танкової Залізної бригади, був командиром танка. Брав участь у боях на Харківщині, Ізюмський напрямок. Остання розмова з рідними відбулася наприкінці березня 2022 року. Далі понад рік невідомості. Побратими розповідали про події в ніч проти 1 квітня 2022 року. Внаслідок ворожого обстрілу була пошкоджена техніка, багато бійців зазнали поранень і контузій. Але про Миколу Лиса точних відомостей не було. З того часу захисник вважався зниклим безвісти.

Навесні 2022 року частина Харківщини була окупована росією аж до її звільнення Збройними силами України восени того ж року. Тоді були віднайдені останки воїнів і розпочалося проведення ДНК-експертиз щодо впізнання тіл загиблих військовослужбовців.

27 липня 2023 року рідним нашого земляка повідомили трагічну звістку: за результатами проведеної ДНК-експертизи стало відомо про загибель старшого сержанта Миколи Лиса 1 квітня 2022 року поблизу с. Мала Комишуваха Ізюмського району Харківської області.

Вічна пам'ять і шана Героєві, який гідно захищав Батьківщину до останнього подиху. Співчуття родині воїна – дружині, дітям, онукам.

13 квітня 2022 року Указом Президента України Володимира Зеленського старшого сержанта Миколу Лиса «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» було нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни».

 Місцем останнього спочинку військовослужбовця Збройних сил України Миколи Лиса стало кладовище в смт Ярмолинцях. Царство Небесне і вічний спокій полеглому за Україну воїну.

Спочивай з миром, Герою! Хай горить свіча пам’яті за тими, хто заради свого народу пожертвував найдорожчим – життям.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь