Ярмолинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Сальмонельоз та його профілактика

Дата: 30.04.2024 13:01
Кількість переглядів: 76

 Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.

  Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.

   Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій.  Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

   Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.

  З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

  • мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
  • не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
  • не споживати продукти сумнівної якості;
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;
  • використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
  • під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду. 

Слід пам’ятатиДотримання гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.

 


Сальмонельоз – гостра кишкова інфекція, спричинена бактерією Salmonella.

Заразитись нею можна через харчові продукти:

  1. молочні
  2. м’ясні
  3. яйця.

Перші симптоми виявляються через 1-3 дні після зараження:

  • різке підвищення температури тіла
  • біль голови
  • спазм у животі
  • блювота
  • часті позиви в туалет.

Якщо ви діагностували подібні прояви у себе, негайно зверніться до лікаря. Чим швидше буде розпочато лікування, тим нижче ймовірність ускладнень:

  • гіпоталамічного шоку
  • ниркової та серцевої недостатності
  • абсцесу та інших.

Сальмонельоз дуже небезпечний, він може швидко спричинити зневоднення організму.

  Найчастіше сальмонельозом заражаються при відвідуванні країн з низьким рівнем життя. Також від хвороби страждають шанувальники сирого м’яса. Сприяти розвитку сальмонельозу може приймання препаратів, що знижують кислотність шлунка, імунодефіцит.

  Сальмонельоз – небезпечне захворювання, яке потребує негайного лікування. Якщо пацієнт отримає комплексну терапію, він зможе уникнути ускладнень. У такому разі прогноз на перебіг хвороби сприятливий.

             Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь